Maak HR kwantificeerbaar!

Wist je dat…

  • Een verzuimende medewerker € 250 der dag kost?
  • Een bevlogen account manager 16% meer omzet binnenhaalt?
  • Een volledig dossier minimaal 3 maanden bespaart bij een arbeidsconflict?
  • 1% minder ziekteverzuim resulteert in 2% lagere personeelskosten?

Als ik deze feiten zo concreet stel bij onze opdrachtgevers heb ik direct de aandacht. In deze economische zware tijden hebben ondernemers meer dan ooit de focus op slimme oplossingen en kostenbesparend werken. Maar vaak wordt HR nog gezien als een sluitpost – zeker noodzakelijk en nuttig maar nu investeren is het verkeerde moment. ‘En tja, wat levert het concreet op?’

“HR? Dat is intern geneuzel, soft.”

Als ondernemers de afkorting ‘HR’ horen, associëren ze dit veelal met verplichte functioneringsgesprekken, administratieve rompslomp, intern geneuzel of ‘soft’. Wat veel ondernemers zich onvoldoende beseffen is dat HR niet alleen te maken heeft met de ontwikkeling van mensen of het doorlopen van een goede gesprekscyclus. Er zit ook een duidelijk financiële component aan.

Neem verzuim als voorbeeld. Een verzuimende medewerker heeft direct effect op de productiviteit: werkzaamheden blijven liggen of overgenomen door een niet verzuimende collega die de taken ‘erbij’ doet. Een toenemende werkdruk en daardoor een hoger foutenpercentage is het gevolg. De eerder genoemde € 250,- per dag is gebaseerd op kosten voor vervanging, kwaliteit-, productie- en omzetverlies en dit bedrag kan fors oplopen!

Besparing door dossier opbouw

Ook een goede dossier opbouw kan een besparing opleveren. Ik maak het dagelijks mee dat er van functioneringsgesprekken – als er al gesprekken gevoerd worden – niets of nauwelijks gegevens worden vastgelegd. Als alles voorspoedig verloopt tussen werkgever en werknemer is er niets aan de hand. De zaken veranderen echter als is er sprake is van een arbeidsconflict. Als ik het aan onze arbeidsjuristen vraag is het antwoord helder: “Bij het UWV of de kantonrechter moet worden aangetoond dat er sprake is van onvoldoende functioneren.” Dit doe je door het aanspreken op gedrag en/of disfunctioneren, trainingen, opleidingen en/of coaching te organiseren om de werknemer te ‘helpen’ en het opstellen van functionering verslagen, mails ed. Een goede verslaglegging van alle activiteiten kan dan het verschil van 3-4 maanden (!) in de ontslagvergoeding betekenen.

HR als actief en pragmatisch beleid

Het belang van een actief en pragmatisch HR beleid is groter dan ooit. Door het een vast onderdeel te maken van je bedrijfsvoering is een kostenbesparing makkelijk te realiseren! Onze virtuele medewerker Pim kan je helpen om een sluitende, digitale persooneelsadministratie op te zetten en te onderhouden.

Een digitaal personeelsdossier ingewikkeld?

Probeer het gemak van Pim nu 30 dagen gratis!

Deze blog is met toestemming overgenomen van Team Kikk. Als implementatiepartner van Sooos, biedt Kikk Personeelszorg brede dienstverlening op het gebied van HR.